Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 2329
Dodano: 23.02.2011
Odsłon: 5486
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
wykonanie :na poczatku drożdże zasypac cukrem i odstawic na bok mąkę wsypac do miski , dodac starte na tarku obydwie margaryny , gdy drozdże się rozpuszcza dodac do nich śmietanę i połączyc , nastepnie dodac do mąki i margaryny , wsypac cukier waniliowy, zarobic ciasto. schładzamy w lodówce przez ok 25 minut
Ciasto dzielimy na 2 częsci , (łatwiej rozwałkowac mniejsze) obydwie robimy tak samo- rozwałkowac cienko tak jak na roladę , na nią rozsmarowac masę makową - zwinąc i posmarowac żółtkiem ( czym więcej żółtka tym bardziej będą błyszczace), pokroic na małe roladki grubosc mniej wiecej 3-4 cm.
wysmarowac blaszkę i układac ok 12 sztuk na jedna blaszkę tylko dawac dalej od siebie żeby się nie skleiły . Wstawic do piekarnika 200 stopni na ok. 25-30 minut . Gdy upieczone polac rozgrzanym miodem .Mozna również posypac cukrem waniliowym Z tego przepisu wychodzi ok. 40 sztuk (mnie tym razem wyszło 45)
Zyczę smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Annuar 25 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Mniam... ślinka cieknie od samego czytania... a najbardziej "zasmakowało" mi zdanie: "Gdy upieczone polać rozgrzanym miodem". Fajny pomysł :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 24 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
W KAZDEJ CHWILI1 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
dziękuje . polecam1 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
zamiast tych sklepowych drożdżówek wybieram Twoje:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
ależ bardzo prosze wszystkie dla ciebie hi hi również pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Tolerancjo ,juz sie częstuje ale jestem wyposzczony za słodkim ,ech brakuje mi tego tu gdzie jestem ,pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz