Do góry

Desery Przepis na:

Roladki makowe w masie serowej

Roladki makowe w masie serowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2681

Dodano:

Odsłon: 8526

Wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania. Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 800 gram mąki
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 300 gram margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 2 1/2 szklanki maku, 1 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka kakao, cynamon, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu, olejek migdałowy
  • Masa serowa:
  • 1000 gram sera ,1 1/2 szklanki cukru, 4 żółtka
  • cukier waniliowy, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/4 szklanki mleka
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.
    Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.
    Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady.

  2. Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad.
    Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.

  3. Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń