Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosół z pierożkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Do garnka wkładam wołowinę i drób, zalewam 3 litrami zimnej wody, lekko solę. Gotuję wywar. Usuwam z jego powierzchni pianę. Cebulę opalam, aż łupinka będzie prawie czarna.
Włoszczyznę obieram, płuczę. Jarzyny, listki laurowe, ziarenka ziela i pieprzu wrzucam do wywaru. Gotuję ok. 90 minut. Przyprawiam i mieszam z natką.
Z mąki, 3 jajek i 1/3 szkl. wody zagniatam ciasto. Wątróbkę mielę z filetem. Cebulę i czosnek siekam, smażę na maśle. Daję mięso. Smażę 15 minut. Dodaję jajko oraz sól, pieprz i ostrą przyprawę.
Ciasto wałkuję. Wycinam krążki. Nakładam farsz. Zlepiam. Pierożki gotuję w osolonym wrzątku. Podaję z rosołem.
<strong>Ewelina Pędzikowska z Kutna</strong>Źródło: Naj