Do góry

Desery Przepis na:

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6756

Dodano:

Odsłon: 472

Piękna ciesząca oko oraz podniebienie odmiana tradycyjnych faworków. Prezentują się cudownie na karnawałowym i nie tylko stole.

Składniki

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany 18% (gęstej)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • Do smażenia: 0,5 l oleju
  • Do dekoracji: konfitura wiśniowa lub czereśnie oraz cukier puder
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy żółtka oraz jedno jajko. Następnie zagarniamy do środka mąkę.

  2. Dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, spirytus, sól oraz cukier puder. Wszystko razem wyrabiamy ok 10-15 min do momentu aż ciasto przestaje nam się lepić do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.

  3. Ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykrawamy 3 wielkości kół polecam kieliszek coś średniego i szklankę. Na każdym kółku robimy nacięcia 4 to spowoduje że nasze płatki przy smażeniu będą układały się jak róża. Nacinamy duże kółko na środku smarujemy białkiem, nakładamy nacięte średnie kółko smarujemy białkiem, najmniejsze kółko dociskamy palcem.

  4. Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni a następnie smażymy nasze róże. Najpierw od strony mniejszego kółka, po zarumienieniu wykałaczką obsmażamy z drugiej strony.

  5. Kiedy nasze róże przestygną posypujemy je cukrem pudrem i dodajemy konfiturę wiśniową bądź czereśnie letnie czy też ze słoiczka w zalewie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń