Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna ciesząca oko oraz podniebienie odmiana tradycyjnych faworków. Prezentują się cudownie na karnawałowym i nie tylko stole.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12892
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14172
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5876
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12892
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14172
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5876
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy żółtka oraz jedno jajko. Następnie zagarniamy do środka mąkę.
Dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, spirytus, sól oraz cukier puder. Wszystko razem wyrabiamy ok 10-15 min do momentu aż ciasto przestaje nam się lepić do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.
Ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykrawamy 3 wielkości kół polecam kieliszek coś średniego i szklankę. Na każdym kółku robimy nacięcia 4 to spowoduje że nasze płatki przy smażeniu będą układały się jak róża. Nacinamy duże kółko na środku smarujemy białkiem, nakładamy nacięte średnie kółko smarujemy białkiem, najmniejsze kółko dociskamy palcem.
Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni a następnie smażymy nasze róże. Najpierw od strony mniejszego kółka, po zarumienieniu wykałaczką obsmażamy z drugiej strony.
Kiedy nasze róże przestygną posypujemy je cukrem pudrem i dodajemy konfiturę wiśniową bądź czereśnie letnie czy też ze słoiczka w zalewie.