Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest karnawał, a Już za niedługo tłusty czwartek! Proponuję zatem faworki w innym wydaniu, czyli róże karnawałowe. Są pyszne, chrupiące i pięknie wyglądają na talerzu, szczególnie z tymi wisienkami z likieru :-) zachęcam do wypróbowania. Poniżej przepis na ok. 15 sztuk
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche składniki, czyli cukier waniliowy i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, żółtka, masło, śmietanę i spirytus i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto energicznie rzucamy kilkakrotnie w misce, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy po 3 różnej wielkości kółka. Kółka nacinamy i układamy na siebie, następnie dociskamy środek palcem.
Gotowe wkładamy do garnka z gorącym smalcem mniejszym kółkiem do dołu. Smażymy kilka minut po obu stronach do zrumienienia i przekładamy na ręcznik papierowy. Ostygnięte różyczki posypujemy cukrem pudrem i zdobimy wisienką lub konfiturą. Gotowe! SMACZNEGO!!!