Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
..rożki są przepyszne zdecydowanie do powtórzenia. Mleko w proszku i wodę można zamienić na szklankę mleka ale wtedy należny użyć trochę więcej cukru. Polewę zrobiłam z połowy porcji i było wystarczająco...
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Składniki
wodę rozrobić z mlekiem w proszku - zagotować ale nie do wrzenia; dodać cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną). Mieszać do zgęstnienia, najlepiej jeśli masa jest bardzo gęsta, o wiele gęstsza od budyniu. Ja zrobiłam taką, że aż łyżka stanęła ...;):) Zdjąć z ognia, dodać 2 kostki serka kiri. Wymieszać dokładnie i wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10 cm x 10cm nałożyć nadzienie i dokładnie skleić, układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować mlekiem lub żółtkiem jajka ale nie koniecznie (ja nie smarowałam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200st. aż rożki urosną i nabiorą rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić.
Polewa: wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, mieszamy aż troszkę zgęstnieje. Rożki po wyjęciu z piekarnika skrapiamy polewą; delikatnie bo mogą się rozpłynąć jak będzie za dużo.