Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysze rożki z jabłkami w cieście francuskim i lukrem - idealna i szybka przekąska!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do pokrojonych jabłek dodajemy 3 łyżki cukru, mąkę, cynamon i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko razem mieszamy,
Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów (z dwóch ciast wyjdą 24 rożki). Nakładamy po łyżce przygotowanych wcześniej jabłek na środek każdego kwadracika. Sklejamy przeciwległe rogi i dociskam widelcem. Układamy rożki na blaszce, nakłuwamy i smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Wystudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem. Ewentualnie można zrobić gęsty lukier i polać je. Na lukier potrzebujemy około 3/4 szklanki cukru pudru i kilka łyżek wody.