Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysze rożki z jabłkami w cieście francuskim i lukrem - idealna i szybka przekąska!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4540
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29496
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18991
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 838
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4540
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29496
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18991
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 838
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do pokrojonych jabłek dodajemy 3 łyżki cukru, mąkę, cynamon i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko razem mieszamy,
Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów (z dwóch ciast wyjdą 24 rożki). Nakładamy po łyżce przygotowanych wcześniej jabłek na środek każdego kwadracika. Sklejamy przeciwległe rogi i dociskam widelcem. Układamy rożki na blaszce, nakłuwamy i smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Wystudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem. Ewentualnie można zrobić gęsty lukier i polać je. Na lukier potrzebujemy około 3/4 szklanki cukru pudru i kilka łyżek wody.