Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że rozmaryn jest dobry tylko do ziemniaczków i marynat do mięs? Zaręczam, że równie dobrze sprawdzi się jako element deseru. Z całą pewnością wyjątkowego, którym zaskoczycie najbliższych. Z cytrynową pianką smakuje na prawdę znakomicie!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9933
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8922
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6331
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9933
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8922
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6331
Składniki
Rozmaryn siekamy i dodajemy do mleka. Jeżeli mamy tylko suszony - mielimy, dodajemy do mleka i zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło, cukier, mleko z rozmarynem, ocet oraz jajko umieszczamy w misce. Wszystko miksujemy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Foremkę smarujemy margaryną i wlewamy ciasto do około 2/3 wysokości (babeczki urosną). Warto wzbogacić muffinki gruszką, w tym celu na środku muffinki kładziemy kawałek obranej gruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Śmietankę chłodzimy, najlepiej jest ją włożyć na pół godziny do zamrażarki. Galaretkę zalewamy wodą, podgrzewamy przez chwilę mieszając aż do momentu kiedy rozpuści się żelatyna. Lekko studzimy, jednak nie dopuszczamy do stężenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, powolnym strumieniem wlewamy galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach. Piankę przekładamy do tylki i ozdabiamy przestudzone muffinki. Dekorujemy rozmarynem albo skórką cytryny.