Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że rozmaryn jest dobry tylko do ziemniaczków i marynat do mięs? Zaręczam, że równie dobrze sprawdzi się jako element deseru. Z całą pewnością wyjątkowego, którym zaskoczycie najbliższych. Z cytrynową pianką smakuje na prawdę znakomicie!
Polecam.
Odsłon: 398
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1866
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1958
Polecam.
Odsłon: 398
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1866
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1958
Składniki
Rozmaryn siekamy i dodajemy do mleka. Jeżeli mamy tylko suszony - mielimy, dodajemy do mleka i zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło, cukier, mleko z rozmarynem, ocet oraz jajko umieszczamy w misce. Wszystko miksujemy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Foremkę smarujemy margaryną i wlewamy ciasto do około 2/3 wysokości (babeczki urosną). Warto wzbogacić muffinki gruszką, w tym celu na środku muffinki kładziemy kawałek obranej gruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Śmietankę chłodzimy, najlepiej jest ją włożyć na pół godziny do zamrażarki. Galaretkę zalewamy wodą, podgrzewamy przez chwilę mieszając aż do momentu kiedy rozpuści się żelatyna. Lekko studzimy, jednak nie dopuszczamy do stężenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, powolnym strumieniem wlewamy galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach. Piankę przekładamy do tylki i ozdabiamy przestudzone muffinki. Dekorujemy rozmarynem albo skórką cytryny.