Do góry

Desery Przepis na:

Rozmarynowe Muffinki z cytrynową pianką

Rozmarynowe Muffinki z cytrynową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3211

Dodano:

Odsłon: 575

Kto powiedział, że rozmaryn jest dobry tylko do ziemniaczków i marynat do mięs? Zaręczam, że równie dobrze sprawdzi się jako element deseru. Z całą pewnością wyjątkowego, którym zaskoczycie najbliższych. Z cytrynową pianką smakuje na prawdę znakomicie!

Składniki

  • Muffinki:
  • 125 g masła lub margaryny (pół kostki) w temp. pokojowej
  • 100 g cukru (5 łyżek)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka octu (u mnie jabłkowy)
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wodzisław
  • gruszka (opcjonalnie)
  • Cytrynowa pianka:
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej Wodzisław
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 ml śmietanki kremówki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmaryn siekamy i dodajemy do mleka. Jeżeli mamy tylko suszony - mielimy, dodajemy do mleka i zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło, cukier, mleko z rozmarynem, ocet oraz jajko umieszczamy w misce. Wszystko miksujemy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Foremkę smarujemy margaryną i wlewamy ciasto do około 2/3 wysokości (babeczki urosną). Warto wzbogacić muffinki gruszką, w tym celu na środku muffinki kładziemy kawałek obranej gruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

  2. Śmietankę chłodzimy, najlepiej jest ją włożyć na pół godziny do zamrażarki. Galaretkę zalewamy wodą, podgrzewamy przez chwilę mieszając aż do momentu kiedy rozpuści się żelatyna. Lekko studzimy, jednak nie dopuszczamy do stężenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, powolnym strumieniem wlewamy galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach. Piankę przekładamy do tylki i ozdabiamy przestudzone muffinki. Dekorujemy rozmarynem albo skórką cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń