Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że rozmaryn jest dobry tylko do ziemniaczków i marynat do mięs? Zaręczam, że równie dobrze sprawdzi się jako element deseru. Z całą pewnością wyjątkowego, którym zaskoczycie najbliższych. Z cytrynową pianką smakuje na prawdę znakomicie!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2336
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3485
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4239
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74217
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 581
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2336
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3485
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4239
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74217
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 581
Składniki
Rozmaryn siekamy i dodajemy do mleka. Jeżeli mamy tylko suszony - mielimy, dodajemy do mleka i zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło, cukier, mleko z rozmarynem, ocet oraz jajko umieszczamy w misce. Wszystko miksujemy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Foremkę smarujemy margaryną i wlewamy ciasto do około 2/3 wysokości (babeczki urosną). Warto wzbogacić muffinki gruszką, w tym celu na środku muffinki kładziemy kawałek obranej gruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Śmietankę chłodzimy, najlepiej jest ją włożyć na pół godziny do zamrażarki. Galaretkę zalewamy wodą, podgrzewamy przez chwilę mieszając aż do momentu kiedy rozpuści się żelatyna. Lekko studzimy, jednak nie dopuszczamy do stężenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, powolnym strumieniem wlewamy galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach. Piankę przekładamy do tylki i ozdabiamy przestudzone muffinki. Dekorujemy rozmarynem albo skórką cytryny.