Do góry

Desery Przepis na:

Różyczki

Różyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7505

Dodano:

Odsłon: 22636

Coś smacznego i efektownego na Tłusty Czwartek.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Rozwałkować cienko i wykroić krążki o 3 średnicach. Ja wykrajałam szklanką, kieliszkiem do wina i kieliszkiem do wódki.

  2. Krążki ponacinać w pięciu, sześciu miejscach i układać jeden na drugi zaczynając od największego. Środek dużego i średniego krążka smarujemy białkiem, żeby się skleiły. Na wierzchu każdej różyczki robimy wgłębienie, w które po usmażeniu włożymy nadzienie.

  3. Smażymy w głębokim tłuszczu, wkładając różyczki wierzchem do dołu. Po kilku minutach odwracamy i dalej smażymy, aż będą rumiane.

  4. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy. Ja dekorowałam wisienkami z dżemu, ale każdy może udekorować w/g własnego uznania. SMACZNEGO!

    P.s. Mnie wyszło z tej porcji 28 sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 09 lutego 2010 Wyglądają fantastycznie,aż szkoda je jeść;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń