Do góry

Desery Przepis na:

Rumowe babeczki z borówkami

Rumowe babeczki z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 64

Babeczki rumowe z musem borówkowym i bitą śmietaną są po prostu rewelacyjne. Zawsze szybko znikają ze stołu.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 25 dag
  • mąka ziemniaczana 5 dag
  • masło 20 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtko 1 szt
  • śmietana gęsta 2 łyżki
  • rum 50 ml
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Pozostałe składniki
  • borówka amerykańska 3 szkl
  • śmietana kremówka 1 szkl
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rumowe babeczki z borówkami

Przygotowanie


  1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Posiekać z masłem i pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny


  2. Następnie rozwałkować i wylepić foremki. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  3. Piec około 12-15 minut, ostudzić.

  4. 2 szklanki borówek wsypać do garnka, dodać cukier, zagotować.

  5. Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, połączyć z borówkami, zmiksować, napełnić upieczone babeczki, resztę przestudzić.


  6. Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić, połączyć z pozostałym musem z borówek.


  7. Śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć rozetki na mus w babeczkach, ozdobić pozostałymi borówkami, schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń