Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rumowe kokardki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Mąkę przesiej. Dodaj żółtka, śmietanę, masło, rum i cukier puder. Zagniataj ciasto 5-8 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wstaw na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjmij, cienko rozwałkuj. Szklaneczką wykrój kółka. Z każdego koła uformuj kokardkę, dociskając dwa przeciwległe brzegi. Dość mocno ściśnij środek, by w trakcie smażenia kokardki się nie rozwinęły.
Olej rozgrzej na patelni, usmaż kokardki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,20 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie