Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rumowe kokardki"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Mąkę przesiej. Dodaj żółtka, śmietanę, masło, rum i cukier puder. Zagniataj ciasto 5-8 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wstaw na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjmij, cienko rozwałkuj. Szklaneczką wykrój kółka. Z każdego koła uformuj kokardkę, dociskając dwa przeciwległe brzegi. Dość mocno ściśnij środek, by w trakcie smażenia kokardki się nie rozwinęły.
Olej rozgrzej na patelni, usmaż kokardki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,20 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie