Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…to tego typu ciasto „im starsze tym lepsze” Placki spokojnie można upiec nawet tydzień wcześniej, a przełożyć kremem 3-4 dni przed podaniem wtedy jest najlepsze.
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 88
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 182
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 168
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7541
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 88
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 182
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 168
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7541
Składniki
Wszystkie składniki składniki zagniatamy; formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie dzielimy wałek na 6 części i każdą rozwałkowujemy na placek o wielkości dna formy. Użyłam tortownicy o 22cm. Ciasto jest dość klejące, na papierze odrysowałam okrąg nałożyłam część ciasta, przykryłam folią spożywczą i rozwałkowałam cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy placki przez około 8-10 minut, aż lekko zbrązowieją. Po wystygnięciu układamy jeden na drugim nie zdejmując papieru. Zostawiamy w spokoju przez minimum 24 godziny.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy, następnie wsypiemy orzechy i dodajemy po łyżce śmietanę; dokładnie mieszamy i na koniec wlewamy alkohol.
Kremem przekładamy kolejne warstwy ciasta. Dla przełamania słodyczy kremu, dwa placki przed nałożeniem kremu można posmarować dżemem. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kolejne 24 godziny.