Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 626

Dodano:

Odsłon: 8145

Są dość pracochłonne, ale efekt wszystko wynagradza ;)

Składniki

  • * 0,5 kg mąki
  • * 2 jajka
  • * 250 g margaryny
  • * 1 szklanka śmietany (ja użyłam 18%)
  • * szczypta soli
  • * 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • * kostka masła
  • * cukier puder do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajka, śmietanę, sól, posiekać, zagnieść ciasto. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać paseczki szerokości 2-3 cm. Foremki na rurki posmarować olejem. Paski nawijać na foremki zaczynając od węższej strony.

    .

  2. Każdą z rurek smarować po wierzchu roztrzepanym białkiem, a następnie posypać cukrem kryształem. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumienią.

  3. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu (jeżeli chodzi o masę zawsze daję połowę ilości podanego mleka, pozwala to na uzyskanie gęstego budyniu, który później się nie rozlewa). Ostudzić. Utrzeć z masłem, dodając do smaku cukier puder. Szprycą nadziewać puste rurki.

  4. Z porcji wychodzi około 100 rurek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń