Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są dość pracochłonne, ale efekt wszystko wynagradza ;)
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2265
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 792
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 411
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2265
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 792
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 411
Składniki
Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajka, śmietanę, sól, posiekać, zagnieść ciasto. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać paseczki szerokości 2-3 cm. Foremki na rurki posmarować olejem. Paski nawijać na foremki zaczynając od węższej strony. .
Każdą z rurek smarować po wierzchu roztrzepanym białkiem, a następnie posypać cukrem kryształem. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu (jeżeli chodzi o masę zawsze daję połowę ilości podanego mleka, pozwala to na uzyskanie gęstego budyniu, który później się nie rozlewa). Ostudzić. Utrzeć z masłem, dodając do smaku cukier puder. Szprycą nadziewać puste rurki.
Z porcji wychodzi około 100 rurek