Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę mieszamy z margaryną, dodajemy drożdże roztarte z pół łyżeczką soli i śmietanę. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto cienko wałkujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Nakładamy na foremki rurkowe i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15-20 minut.
W celu wykonania masy z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką, budyniem i 2 żółtkami. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko wymieszane z mąką i tak gotujemy przez ok 3 minuty. Po ugotowaniu dodajemy po łyżce roztartego wcześniej mikserem masła i mieszamy.
Gotowe i ostudzone rurki wypełniamy kremem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

gabi_mniammniam 08 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Same rurki można upiec nawet do 2 dni przed wykonaniem masy, najlepiej je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu. Wypełnić masą należy najwcześniej ok 10 - 12 godz przed podaniem, zbyt późno tez nie jest dobrze ponieważ wtedy ciasto jest zbyt kruche.1 Kto głosował? | Odpowiedz

renka102 08 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Chciałabym je zrobic na świeta bożego narodzenia czy wczesniej mogę je zrobic a pozniej tylko dodac mase np.w wigilię proszę napisz kiedy je robisz a kiedy podajesz ? dziekuje i pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Monikaa 03 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Wyglądają pysznie:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Madzia_87 03 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Narobiłaś mi apetytu...1 Kto głosował? | Odpowiedz

viktoria 22 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
rurki zgrabniutkie i apetyczne,zdecydowanie na plus1 Kto głosował? | Odpowiedz