Desery Przepis na:
Rurki z kremem kakaowym

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10229
Dodano: 26.01.2015
Odsłon: 2385
Składniki
- Rurki półkruche:
- mąka pszenna 50 dag
- masło 25 dag
- śmietana 18% 25 dag
- cukier waniliowy 1
- sól szczypta
- Krem kakaowy:
- mascarpone 50 dag
- śmietanka 30 lub 36% 200 ml
- kakao 3 łyżki
- cukier puder 4 łyżki (lub do smaku)
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Rurki można przygotować dzień lub 2 wcześniej.
Ciasto na rurki: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce, owinięte w folię ok. 2 godz. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2cm. Foremkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić.
Z tych proporcji wychodzi ok. 35 rurek.
-
Krem: Mascarpone i śmietanką (dobrze schłodzone) umieścić w misce i ubić do otrzymania gęstej masy. Pod koniec ubijania wsypać kakao i cukier puder, wymieszać krótko, do połączenia składników. Kremem nadziewać rurki. Można posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Komentarze do przepisu (4)

anetaa26 27 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Ktos tu bosko kusi :)) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 26 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
bajeczne te rureczki! :D Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz