Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, kruche rurki z delikatnym kakaowym kremem. Są dosyć czasochłonne ale rezultat wynagradza :-)
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Składniki
Rurki można przygotować dzień lub 2 wcześniej. Ciasto na rurki: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce, owinięte w folię ok. 2 godz. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2cm. Foremkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić. Z tych proporcji wychodzi ok. 35 rurek.
Krem: Mascarpone i śmietanką (dobrze schłodzone) umieścić w misce i ubić do otrzymania gęstej masy. Pod koniec ubijania wsypać kakao i cukier puder, wymieszać krótko, do połączenia składników. Kremem nadziewać rurki. Można posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.