Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem kakaowym

Rurki z kremem kakaowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10229

Dodano:

Odsłon: 2385

pyszne, kruche rurki z delikatnym kakaowym kremem. Są dosyć czasochłonne ale rezultat wynagradza :-)

Składniki

  • Rurki półkruche:
  • mąka pszenna 50 dag
  • masło 25 dag
  • śmietana 18% 25 dag
  • cukier waniliowy 1
  • sól szczypta
  • Krem kakaowy:
  • mascarpone 50 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 200 ml
  • kakao 3 łyżki
  • cukier puder 4 łyżki (lub do smaku)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rurki można przygotować dzień lub 2 wcześniej.
    Ciasto na rurki: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce, owinięte w folię ok. 2 godz. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2cm. Foremkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
    Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić.
    Z tych proporcji wychodzi ok. 35 rurek.

  2. Krem: Mascarpone i śmietanką (dobrze schłodzone) umieścić w misce i ubić do otrzymania gęstej masy. Pod koniec ubijania wsypać kakao i cukier puder, wymieszać krótko, do połączenia składników. Kremem nadziewać rurki. Można posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń