Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w końcu dorobiłam się foremek do pieczenia rurek :-) i przedstawiam rezultaty ... :-) przepyszne, kruche, delikatne, kremowe ... jednym słowem czas poświęcony na ich przygotowanie wynagradza ich smak :-)
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2847
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 244
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 347
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 660
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 609
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2847
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 244
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 347
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 660
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 609
Składniki
Ciasto na rurki: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce, owinięte w folię ok. 2 godz. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2cm. Foremkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować kilka minut, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Przestudzić. Rurki nabijać kremem za pomocą szprycy lub woreczka cukierniczego. Można przechowywać je kilka dni w pojemniku lub puszcze, o ile u kogos kilka dni przetrwają :-) Z podanych proporcji wyszło mi 35 rurek dł. 9cm