Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w końcu dorobiłam się foremek do pieczenia rurek :-) i przedstawiam rezultaty ... :-) przepyszne, kruche, delikatne, kremowe ... jednym słowem czas poświęcony na ich przygotowanie wynagradza ich smak :-)
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3943
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 560
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3943
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 560
Składniki
Ciasto na rurki: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce, owinięte w folię ok. 2 godz. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2cm. Foremkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować kilka minut, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Przestudzić. Rurki nabijać kremem za pomocą szprycy lub woreczka cukierniczego. Można przechowywać je kilka dni w pojemniku lub puszcze, o ile u kogos kilka dni przetrwają :-) Z podanych proporcji wyszło mi 35 rurek dł. 9cm