Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w przygotowaniu rurki z kremem.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Składniki na ok. 30 rurek. Wszystkie składniki miksujemy (dzięki czemu lepiej się połączą), a następnie zagniatamy ciasto i schładzamy godzinkę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwalkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm. Ważne jest by jednej strony ciasta (najlepiej tej od strony blatu) za bardzo nie podsypywać mąką, bo później nie przylgnie do niego cukier. Foremki do rurek smarujemy masłem. Paskami owijamy formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek. Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor. Po calkowitym ostudzeniu, za pomocą rękawa cukierniczego, napełniamy kremem.
W misce dokładnie miskujemy żółtka, cukier waniliowy i zwykły, mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Do wrzącego mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy jak budyń do zgęstnienia masy. Szybko zdjąć z palnika, przelać do miski i dokladnie zmiksować, by masa była jeszcze bardziej puszysta.Budyń dokładnie wystudzić.Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając.Krem schładzamy w lodówce.Rurki można upiec dzień lub dwa wcześniej, ale kremem napelniać dopiero w dzień podawania, by za bardzo nie zmiękły.Kilka rad na temat kremu:wszystkie składniku muszą mieć temperaturę pokojowąUżywamy masła dobrej jakości ( użycie margaryny zwiększa możliwośc zważenia kremu)jesli do łaczenia składników używamy miksera musimy włączyć go na najwyższe obrotyskładniki dodajemy stopniowo ( po łyżce masy do masła )