Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla lubiących słodkie ale i zdrowe jedzonko.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94243
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5695
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94243
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5695
Składniki
Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować ok. 20 min (nie można ryżu rozgotować), przestudzić.
Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddzielić od białek i dodawać po jednym do masła cały czas ucierając.
Masę jajeczno-masłową połączyć z przestudzonym ryżem. Białka z 2 jajek ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie połączyć z ryżem.
Formę do zapiekania wysmarować pozostałą łyżką masła, wysypać na dno maliny, a na nie wyłożyć ryż. Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez ok. 30 min.
Przed końcem czasu pieczenia ubić 3 białka jajek z pozostałym cukrem i wyłożyć na zapieczony ryz. Ponownie włożyć do piekarnika i piec do zrumienienia.