Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla lubiących słodkie ale i zdrowe jedzonko.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 281
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 281
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Składniki
Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować ok. 20 min (nie można ryżu rozgotować), przestudzić.
Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddzielić od białek i dodawać po jednym do masła cały czas ucierając.
Masę jajeczno-masłową połączyć z przestudzonym ryżem. Białka z 2 jajek ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie połączyć z ryżem.
Formę do zapiekania wysmarować pozostałą łyżką masła, wysypać na dno maliny, a na nie wyłożyć ryż. Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez ok. 30 min.
Przed końcem czasu pieczenia ubić 3 białka jajek z pozostałym cukrem i wyłożyć na zapieczony ryz. Ponownie włożyć do piekarnika i piec do zrumienienia.