Do góry

Desery Przepis na:

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 1246

Ryż zapiekany z owocami, budyniem i kruszonką jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Smakuje na zimno i na ciepło. Jako danie na słodko lub deser.

Składniki

  • ryż jaśminowy 15 dag
  • budyń malinowy 1 szt
  • mleko 1/2 l
  • cynamon mielony 2 łyżeczki
  • masło 2 łyżki
  • brzoskwinie 50-60 dag
  • Kruszonka
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • masło 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • płatki migdałowe 1,5 łyżki
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruszonka: Mąkę, masło, cukier i cukier wanilią wsypać do miski rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki. Pod koniec dodać płatki migdałowe.

  2. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 100 ml mleka i odrobiny soli. Lekko przestudzić, dodać cynamon, 1 łyżkę masła, cukier, wymieszać.

  3. Formę do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu.

  4. Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wyłożyć na ryż.

  5. Na brzoskwinie wyłożyć pozostały ryż, wyrównać. Z 400 ml mleka i mączki budyniowej ugotować budyń, gorący wylać na wierzch.

  6. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  7. Zapiekać około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń