Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwarantuję Wam, że zachwycą każdego. Małe, niepozorne cuda, które wyglądają jak ciasteczka kokosowe. Każdy kto się na nie skusi będzie zaskoczony ich smakiem, ponieważ nie mają nic wspólnego z kokosem ;)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1408
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2958
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1050
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1820
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1408
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2958
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1050
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1820
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Dodajemy żółtka i ucieramy na gładko. Następnie dodajemy kleik ryżowy i dobrze miksujemy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Łączymy je z masą kleikową, do masy kleikowej dodajemy po łyżce piany z białek i ucieramy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Na wyłożone papierem do pieczenia blachy, nakładamy łyżką masę, na środku każdego robimy dziurkę i wypełniamy ją odrobiną marmolady/czekolady. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor. U mnie zajęło to około 15-20 minut. Smacznego ;)