Do góry

Desery Przepis na:

Ryżowe ciasteczka

Ryżowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3891

Dodano:

Odsłon: 5482

Gwarantuję Wam, że zachwycą każdego. Małe, niepozorne cuda, które wyglądają jak ciasteczka kokosowe. Każdy kto się na nie skusi będzie zaskoczony ich smakiem, ponieważ nie mają nic wspólnego z kokosem ;)

Składniki

  • opakowanie kleiku ryżowego (naturalnego)
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • marmolada/czekolada
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Dodajemy żółtka i ucieramy na gładko. Następnie dodajemy kleik ryżowy i dobrze miksujemy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Łączymy je z masą kleikową, do masy kleikowej dodajemy po łyżce piany z białek i ucieramy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  2. Na wyłożone papierem do pieczenia blachy, nakładamy łyżką masę, na środku każdego robimy dziurkę i wypełniamy ją odrobiną marmolady/czekolady.

    Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor. U mnie zajęło to około 15-20 minut.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 sierpnia 2017 Dobra lektura jak widzę, to i wypieki muszą być super :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń