Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaadaptowałem z książki "Italia na talerzu" na nasze polskie warunki, przykładowo pomijając niepotrzebne komplikacje w postaci łuskania i prażenia własnych migdałów, zamiast tego kupując już od razu gotowy produkt, bądź szukania specjalnej marki herbatników, które choć pewnie nie znalazły się tam bez powodu, to wykluczając totalnych koneserów, nie są warte dodatkowego zamieszania. Ja robiąc to na swój sposób stwierdzam, że z powodzeniem możesz zaserwować ów deser na ogólnodostępnych w każdym markecie składnikach. Do kawy będzie jak znalazł i gwarantuję, że zniknie z talerza w trymiga. Od razu taka adnotacja ode mnie. Ograniczyłem ilość cukru o trzykroć, bo naprawdę nie musi być wszystko słodkie, aż mdli, a zważywszy, że większość ludzi, których goszczę jest podobnego zdania, to przypadło im do gustu. Jeśli macie wyjątkowo słodki ząb, możecie dać tak jak w oryginale 4 łyżki.
mikser / blender, papier do pieczenia
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 12
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 115
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9049
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 12
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 115
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9049
Składniki
W rondelku na niewielkim ogniu rozpuść masło i odstaw do schłodzenia. w drugim rondelku zagotuj wodę, po czym przełóż czekoladę do metalowej miski i zanurz w wrzątku, tak aby nic się nie wlało do środka i podtrzymuj na bardzo niskim ogniu.
Gdy czekolada się roztopi, odstaw ją na bok do schłodzenia na parę minut. Posiekaj lub rozdrobnij na mniejsze kawałki krótkimi pulsami w blenderze migdały, oraz pokrusz herbatniki w rękach.
Ubij żółtka z cukrem, aż osiągną gęstą i gładką konsystencję, czyli zrób tzw. kogel mogel i przelej do miski.
Wymieszaj pozostałe składniki w misce, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż równomiernie na długi arkusz papieru do pieczenia, zwiń, zakręć końcówki, i roluj po blacie aż uzyskasz walcowaty kształt. Odłóż do lodówki na ok. 2 godziny, lub jeśli jesteś w pośpiechu do zamrażarki na pół godziny. *Końcówki możesz zabezpieczyć gumką, sznurkiem dla łatwiejszego rolowania.
Potnij na plastry o grubości 2 -3 cm bezpośrednio po wyjęciu z lodówki / zamrażarki i podawaj.