Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka brokułowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Składniki
Brokuły wrzuć na osolony wrzątek (bez rozmrażania) i ugotuj do miękkości. Odlej na sicie, przelej lodowatą wodą i pozostaw do ocieknięcia i ostudzenia. Możesz też użyć różyczek świeżego brokułu.
Osobno odlej z zalewy cieciorkę, przepłucz ją na sicie chłodną wodą i również pozostaw do ocieknięcia. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie. Z jednego owocu wyciśnij sok do miseczki, pozostałe pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wsyp kilka łyżek cukru. Gdy cukier zacznie się karmelizować, włóż plastry pomarańczy. Chwilę smaż razem, często obracając.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj z oliwą, sokiem z cytryny i pomarańczy, miodem oraz solą i pieprzem do smaku. Brokuły wymieszaj z cieciorką, polej sosem. Ozdób pomarańczami w cukrze.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 220 kcal, cena 3,10 zł.Źródło: Świat kobiety