Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka brokułowa z boczkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Brokuł oczyść, podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5-8 minut. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia i ostudzenia.
Boczek pokrój w paseczki, a potem na kawałki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wysmaż na rumiano. Zdejmij z patelni, ostudź. Rodzynki namocz, osącz. Obierz i pokrój w krążki cebulę. Płatki migdałów zrumień na patelni bez tłuszczu.
Brokuły wymieszaj razem z boczkiem, cebulą i rodzynkami. Polej sosem z majonezu oraz śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie przemieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp płatkami migdałów.
Czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 1,50 zł.
Nie wiesz jak zrobić idealnie chrupiące plastry boczku? Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój boczek w bardzo cienkie plastry, rozłóż na pergaminie. Przykryj drugim kawałkiem papieru i obciąż naczyniem żaroodpornym (by plastry pozostały płaskie). Piecz około 20 minut.Źródło: Świat kobiety