Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka buraczana na ostro"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Składniki
Buraki wyszoruj sta rannie, pozostaw ze skórką. Włóż je do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wlej ocet (2 łyżki), pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W osobnym garnku ugotuj w mundurkach oczyszczone ziemniaki. Gdy ostygną, obierz je i pokrój w kostkę. Tak samo posiekaj zimne buraki, wymieszaj razem.
Cebulę obierz, opłucz i osusz, a potem drobno poszatkuj. Filety śledziowe osącz z oleju. Pokrój na małe kawałki. Razem z cebulą dodaj do składników sałatki.
Marynowane grzybki (podgrzybki, kurki, prawdziwki) odlej na sicie, przelej wodą i pozostaw do osączenia. Większe sztuki pokrój na kawałki.
Pęczek szczypiorku opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a potem grubo posiekaj. Wrzuć do sałatki. Dodaj osączone grzybki. Całość wymieszaj z olejem. Gotową sałatkę buraczaną dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Czas ok. 70 min; porcja – 390 kcal, cena 2,20 zł.
Sposób babuni
Buraki najlepiej obierać i kroić w rękawiczkach ochronnych. Jeśli jednak pobrudziłaś dłonie czerwonym sokiem, a mycie zwykłą wodą z mydłem nie pomaga, przetrzyj je sokiem z cytryny. Właściwości wybielające ma również soda oczyszczona oraz ogórek. Ten ostatni nie poradzi sobie jednak z dużymi plamami.
. Do tak skomponowanej sałatki pasują również groszek oraz fasolka z puszki.Źródło: Świat kobiety