Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka buraczana z jajkami"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 201
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22446
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 227
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 201
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22446
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 227
Składniki
Buraki, marchewki oraz ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Warzywa wytrzyj do sucha, posmaruj oliwą i zawiń – każde osobno – w folię alumniową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Najdłużej (ok. 90 minut) będą piekły się buraki. Jajka włóż do osolonej wody, gotuj 10 minut.
Ugotowane na twardo jajka przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki, odłóż do całkowitego wystudzenia. Miękkie jarzyny odwiń z folii, lekko przestudź, obierz z łupinek i poczekaj, aż całkowicie wystygną. Pokrój 2 jajka na cząstki, odłóż je. Pozostałe jajka oraz warzywa potnij w kostkę. Wrzuć do miseczki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Majonez wymieszaj ze śmietaną, chrzanem i sokiem z cytryny. Polej w miseczce, przemieszaj. Wierzch sałatki udekoruj odłożonymi cząstkami jajek.
ok. 2 godzin , 1 porcja ok. 580 kcal.Źródło: Tina