Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka pod śledzikiem"
Składniki
Ziarenka fasoli zalej wodą, odstaw na 8 godzin do namoczenia. Potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła (bez dodatku soli, bo ziarenka fasoli pozostaną twarde mimo długiego gotowania).
Śledzie mocz 3 godziny. Kilka razy zmieniaj wodę. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek.
Ugotowaną fasolę odcedź, osącz, wystudź. Wymoczone filety potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
Do soku z cytryny wsyp po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Utrzyj, dodaj olej i skórkę z cytryny. Ubij na gęsty sos. Rozdrobnione wcześniej wymieszaj z fasolą i sosem, ew. ponownie przypraw. Sałatkę wyłóż na talerzyki. Udekoruj posiekaną zieleniną.Źródło: Tina