Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka szopska z oliwkami"
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Odsłon: 154
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
Odsłon: 174
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Odsłon: 154
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
Odsłon: 174
Składniki
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 210 kcal, cena 2,30 zł.
Pomidory umyj. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć wrzątkiem, przelać na sicie zimną wodą, a potem obrać ze skórki. Przygotowane pomidory pokrój w półplasterki, usuwając nasiona.
Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ paprykowy pokrój w dużą kostkę. Wyszoruj starannie ogórek. Pokrój go nożem szczelinowym w cienkie paski. Obierz czerwoną cebulę, posiekaj w krążki.
Ser bałkański (lub feta) osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Wyjmij i osącz czarne oliwki. Przygotuj sos do sałatki. Utrzyj oliwę ze szczyptą soli oraz 1-2 przeciśniętymi przez praskę lub obranymi i posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaj do smaku sok z cytryny, cukier i pieprz, wymieszaj.
W misce połącz pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, oliwki oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem i posyp posiekanymi ziołami.
Dostępny w wielu sklepach ser sałatkowy typu bałkańskiego w smaku przypomina fetę. Jest jednak bardziej zwarty, twardszy i łatwiej daje się kroić. Z tego powodu świetnie sprawdza się też jako składnik koreczków.Źródło: Świat kobiety