Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z awokado i maliny"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Składniki
Awokado opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuń pestki. Wydrąż miąższ, pokrój go w grubszą kostkę i od razu skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny (dzięki temu miąższ nie ściemnieje).
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na połówki. Maliny przebierz. Opłucz kilka liści dowolnej sałaty, osusz w specjalnej suszarce lub na papierowym ręczniku kuchennym, porwij na mniejsze kawałki.
Ser typu feta osącz z zalewy, pokrusz w palcach lub drobno pokrój. W dużej salaterce lub na talerzach rozłóż liście sałaty i kawałki awokado. Posyp połówkami pomidorów, malinami oraz serem typu feta.
Oliwę utrzyj na sos razem z pozostałym sosem wyciśniętym z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowanym sosem polej sałatkę i od razu podawaj na stół.
Czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 3,80 zł.
Świeże maliny oraz przyrządzony z nich sos (na bazie vinegretu) doskonale pasują do sałat z kozim serem, szpinakiem, smażoną wątróbką, prażonym słonecznikiem i rukolą. Sosem polej sałatę tuż przed podaniem na stół.Źródło: Świat kobiety