Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z boczkiem i kluskami

Sałatka z boczkiem i kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Sałatka z boczkiem i kluskami"

Składniki

  • 20 dag polenty błyskawicznej (instant)
  • 8 gałązek tymianku
  • 8 dag tartego parmezanu
  • 10 dag radicchio
  • 1 garść rukoli
  • 15 dag boczku wędzonego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 3/4 l wody. Dodaj szczyptę soli, zagotuj. Na wrzątek wsyp polentę. Gotuj według przepisu na opakowaniu (ok. 3 minut). Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki z gałązek. Zetrzyj 5 dag parmezanu. Wsyp do polenty ser i zioła.

  2. Polentę starannie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą. Odstaw do schłodzenia. Następnie, za pomocą łyżeczki, formuj z kaszki niewielkie kluski. Każdą delikatnie ugnieć widelcem, odciskając wzorek.

  3. Radicchio oczyść, odetnij piętki. Pokrój liście na małe kawałki. Przebierz, opłucz i osusz rukolę. Boczek pokrój w drobną kostkę. Resztę parmezanu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  4. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oliwy, wrzuć boczek. Smaż do zrumienienia. Następnie dodaj przygotowane kluski. Całość smaż razem 3-5 minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z radicchio i rukolą. Oprósz sałatkę solą i pieprzem, skrop oliwą, posyp startym parmezanem i od razu podawaj.

  5. Czas ok. 30 min; porcja – 470 kcal, cena 3,40 zł.

  6. Popularna zimą cykoria sałatkowa (przez innych zwana sałatą) radicchio ma intensywny gorzki smak. Najlepiej więc serwować ją w mieszankach z różnymi gatunkami sałat.

  7. . Gdy brak ci czasu, zastudzoną polentę pokrój nożem w niewielką kosteczkę.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń