Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z boczkiem i kluskami"
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 814
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 814
Składniki
Do garnka wlej 3/4 l wody. Dodaj szczyptę soli, zagotuj. Na wrzątek wsyp polentę. Gotuj według przepisu na opakowaniu (ok. 3 minut). Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki z gałązek. Zetrzyj 5 dag parmezanu. Wsyp do polenty ser i zioła.
Polentę starannie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą. Odstaw do schłodzenia. Następnie, za pomocą łyżeczki, formuj z kaszki niewielkie kluski. Każdą delikatnie ugnieć widelcem, odciskając wzorek.
Radicchio oczyść, odetnij piętki. Pokrój liście na małe kawałki. Przebierz, opłucz i osusz rukolę. Boczek pokrój w drobną kostkę. Resztę parmezanu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oliwy, wrzuć boczek. Smaż do zrumienienia. Następnie dodaj przygotowane kluski. Całość smaż razem 3-5 minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z radicchio i rukolą. Oprósz sałatkę solą i pieprzem, skrop oliwą, posyp startym parmezanem i od razu podawaj.
Czas ok. 30 min; porcja – 470 kcal, cena 3,40 zł.
Popularna zimą cykoria sałatkowa (przez innych zwana sałatą) radicchio ma intensywny gorzki smak. Najlepiej więc serwować ją w mieszankach z różnymi gatunkami sałat.
. Gdy brak ci czasu, zastudzoną polentę pokrój nożem w niewielką kosteczkę.Źródło: Świat kobiety