Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z rukolą, awokado i winogronami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 196
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 181
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 196
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 181
Składniki
Listki rukoli opłukać, dobrze osuszyć, ewentualnie większe listki porwać na kawałki. Winogrona umyć, oderwać od gałązek i pokroić na połówki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Obie sztuki awokado rozciąć wzdłuż, wyjąć pestki, łyżką wybrać miąższ.
Pokroić go w kostkę i natychmiast skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniał. Orzechy włoskie zrumienić na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypaliły. Przestudzić.
Biały ocet winny utrzeć z miodem i musztardą. Powoli dolewać olej, nie przerywając ucierania. Sos przyprawić pieprzem i solą. Rozdrobnione sałatki wymieszać w miseczce. Posypać orzechami. Polać przygotowanym sosem i lekko przemieszać.
Awokado przekrój wzdłuż, nacinając do pestki. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Awokado ładnie się rozłamie, pozostawiając pestkę w jednej z połówek.Źródło: Życie na gorąco