Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z soczewicy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Soczewicę umyć, zalać zimną wodą (dwie, trzy objętości soczewicy) i odstawić najlepiej na noc. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą zimną wodą i ugotować do miękkości. Posolić pod koniec gotowania, gdy ziarna będą już miękkie.
Ziarna odsączyć i odstawić, by ostygły. Papryki starannie oczyścić z nasion, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w paski. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Jeśli używamy zieleniny – posiekać.
Przygotować sos do sałatki. Wymieszać starannie oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie sałatki połączyć, skropić sosem i wymieszać. Dekorować listkami świeżych ziół.Źródło: Twoje Imperium