Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z soczewicy

Sałatka z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 16

Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z soczewicy"

Składniki

  • 20 dag zielonej soczewicy
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • zioła do ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę umyć, zalać zimną wodą (dwie, trzy objętości soczewicy) i odstawić najlepiej na noc. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą zimną wodą i ugotować do miękkości. Posolić pod koniec gotowania, gdy ziarna będą już miękkie.

  2. Ziarna odsączyć i odstawić, by ostygły. Papryki starannie oczyścić z nasion, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w paski. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Jeśli używamy zieleniny – posiekać.

  3. Przygotować sos do sałatki. Wymieszać starannie oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie sałatki połączyć, skropić sosem i wymieszać. Dekorować listkami świeżych ziół.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń