Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z truskawkami i indykiem

Sałatka z truskawkami i indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z truskawkami i indykiem"

Składniki

  • Na sałatkę: 1 opakowanie rukoli (10 dag)
  • 4 filety z piersi indyka
  • 30 dag truskawek Na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego (jabłkowego lub cytrynowego)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z gorczycą)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z piersi indyka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ugotuj w osolonej wodzie, na parze lub upiecz w piekarniku. Gdy mięso wystygnie pokrój je w paski.

  2. Rukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, odwiruj w wirówce do sałaty lub  delikatnie osusz ściereczką. Truskawki umyj, usuń szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki.

  3. Przygotuj dressing. Do niedużego słoiczka wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę francuską, miód, ocet winny oraz cukier. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż dressingu dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.

  4. Do miski włóż rukolę, paski indyka oraz truskawki. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Podawaj natychmiast ze świeżym pieczywem.

  5. Do sałatki możesz dodać również pokrojone w kostkę lub paski awokado oraz ser feta. Wierzch możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

  6. 30 min Porcja: 210 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń