Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z truskawkami i indykiem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3481
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 110
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3481
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 110
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Składniki
Filety z piersi indyka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ugotuj w osolonej wodzie, na parze lub upiecz w piekarniku. Gdy mięso wystygnie pokrój je w paski.
Rukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, odwiruj w wirówce do sałaty lub delikatnie osusz ściereczką. Truskawki umyj, usuń szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki.
Przygotuj dressing. Do niedużego słoiczka wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę francuską, miód, ocet winny oraz cukier. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż dressingu dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.
Do miski włóż rukolę, paski indyka oraz truskawki. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Podawaj natychmiast ze świeżym pieczywem.
Do sałatki możesz dodać również pokrojone w kostkę lub paski awokado oraz ser feta. Wierzch możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
30 min Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie