Desery Przepis na:
Sałatka z truskawkami i indykiem

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227
Dodano: 22.01.2008
Odsłon: 2
Składniki
- Na sałatkę: 1 opakowanie rukoli (10 dag)
- 4 filety z piersi indyka
- 30 dag truskawek Na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego (jabłkowego lub cytrynowego)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z gorczycą)
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- biały pieprz
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Filety z piersi indyka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ugotuj w osolonej wodzie, na parze lub upiecz w piekarniku. Gdy mięso wystygnie pokrój je w paski.
-
Rukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, odwiruj w wirówce do sałaty lub delikatnie osusz ściereczką. Truskawki umyj, usuń szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki.
-
Przygotuj dressing. Do niedużego słoiczka wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę francuską, miód, ocet winny oraz cukier. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż dressingu dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.
-
Do miski włóż rukolę, paski indyka oraz truskawki. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Podawaj natychmiast ze świeżym pieczywem.
-
Do sałatki możesz dodać również pokrojone w kostkę lub paski awokado oraz ser feta. Wierzch możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
-
30 min Porcja: 210 kilokalorii
Źródło: Świat i Ludzie
Komentarze do przepisu (0)