Do góry

Desery Przepis na:

Salceson na słodko.

Salceson na słodko.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1560 Ocena: 21453

Dodano:

Odsłon: 1068

Bardzo smaczny kolorowy salceson zrobiony z serka mascarpone, bitej śmietany i owocowych galaretek.

Składniki

  • galaretki przezroczyste 2 szt.
  • galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
  • galaretka agrestowa 1 szt.
  • galaretka owoce leśne 1 szt.
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana 36% 500 ml
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • osłonka poliamidowa
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Salceson na słodko.

Przygotowanie

  1. Galaretki na kostkę:

    agrestową - 1 opak.
    owoce leśne - 1 opak.
    brzoskwiniowa 1 opak.

    Galaretki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody (200 ml) na 1 galaretkę. Schłodzone galaretki wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kostki i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kostek wstawiamy je do lodówki.

  2. Wykonanie salcesonu

    W większej misce rozrabiamy 2 galaretki przezroczyste zalewając szklanką (200 ml) wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z wymieszanym serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Do wymieszanej masy serowej dodajemy pokrojone w kostki galaretki, mieszamy.

  3. Wymieszane składniki wkładamy do wymierzonych osłonek, z obu stron ścisło zawiązujemy i chłodzimy w pozycji pionowej. Zastygłe salcesony umieszczamy na kilka godzin do lodówki.

  4. Gotowy salceson kroimy w grube plastry i zajadamy się :)

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń