Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjemnie kawowy, delikatnie puszysty i rozpływający się w ustach deser.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99095
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5108
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99095
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5108
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Zagotowac 1 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru do momentu aż powstanie lekki syrop. Ostudzic.
Formę keksówkę wyłożyc folią spożywczą zostawiając dłuższe boki (ok. 6cm). Herbatniki drobno pokruszyc. Orzechy podrumienic na suchej patelni i również drobno pokruszyc (dla chętnych polecam zrobic orzechy w karmelu). Ubic białka na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając wlewac cienkim strumieniem ostudzony syrop cukrowy.
Kawę rozpuścic w 1 łyżce ciepłej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubic na sztywno. Dodac rozpuszczoną kawę i dobrze wymieszac. Do masy dodac ubite białka, herbatniki i orzechy i ponownie wszystko dokładnie wymieszac.
Masę przelac do keksówki i wstawic do zamrażarki. Masa powinna się ściąc już po 2-3 godzinach.