Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjemnie kawowy, delikatnie puszysty i rozpływający się w ustach deser.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67584
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1870
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67584
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1870
Składniki
Zagotowac 1 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru do momentu aż powstanie lekki syrop. Ostudzic.
Formę keksówkę wyłożyc folią spożywczą zostawiając dłuższe boki (ok. 6cm). Herbatniki drobno pokruszyc. Orzechy podrumienic na suchej patelni i również drobno pokruszyc (dla chętnych polecam zrobic orzechy w karmelu). Ubic białka na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając wlewac cienkim strumieniem ostudzony syrop cukrowy.
Kawę rozpuścic w 1 łyżce ciepłej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubic na sztywno. Dodac rozpuszczoną kawę i dobrze wymieszac. Do masy dodac ubite białka, herbatniki i orzechy i ponownie wszystko dokładnie wymieszac.
Masę przelac do keksówki i wstawic do zamrażarki. Masa powinna się ściąc już po 2-3 godzinach.