Do góry

Desery Przepis na:

Semifreddo z truskawkami (bez jajek)

Przepis dnia 2010-06-15
Semifreddo z truskawkami (bez jajek)

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1811

Dodano:

Odsłon: 56471

Pyszny, lekki, "lodowy" deser - idealny na panujące upały.

Składniki

  • śmietanka 30%, 500ml
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki dobrego balsamico
  • 2 łyżki posiekanych nie solonych pistacji
  • trochę mniej niż pół szklanki cukru pudru
  • migdały do posypania
  • laska wanilii
  • 50 g białej czekolady
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć posiekać, dodać ocet balsamiczny, połowę cukru pudru, wymieszać - odstawić do lodówki na godzinę.

  2. Śmietakę ubić mikserem, dodać resztę cukru i nasionka wanilii. Chwilę jeszcze ubijać.

  3. Do gotowej śmietanki delikatnie dosypać pistację, posiekaną czekoladę i odsączone z płynu truskawki. Wymieszać.

  4. Całość przelać do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą, bądź innego podobnego naczynia. Wierzch można posypać płatkami migdałów i słodkim kakao.

  5. Schłodzić w zamrażarce ok 4- 5 godzin.(w zalezności od pożądanej konsystencji) Semifreddo najlepiej kroi się ogrzanym we wrzątku nożem. Podawać z sosem truskawkowym. (Zmiksować świeże, umyte truskawki z odrobiną cukru pudru)

  6. Przepis pochodzi: zpierwszegotłoczenia.pl lekko zmodyfikowany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 12 czerwca 2010 milla_poz można powiedzieć, że to takie domowe lody :) a przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 12 czerwca 2010 smaku narobiłaś:P, super wygląda na pewno zrobie ;) do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 12 czerwca 2010 Ale to musi być pyszne! Tzn to jest coś a la domowe lody, jak rozumiem? Spróbuję zrobić w wolnej chwili... czyli chyba dopiero po sesji ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń