Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłustoczwartkowy przysmak wprost ze śnieżnej Skandynawii. Aromatyczna bułeczka z marcepanowym sercem i solidną porcją bitej śmietany. Czyli to czego nam trzeba w zimny, lutowy wieczór czy wietrzne popołudnie!
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1695
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1695
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy świeże drożdże, po łyżce cukru i mąki, odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, solą oraz zmielonym kardamonem. Wbijamy jajko i żółtko, następnie wlewamy mleko z drożdżami, ciasto wyrabiamy (możemy to zrobić mikserem z końcówką w kształcie haka. Pod koniec dodajemy stopniowo masło i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy do zrumieniania (zależne od wielkości) czyli około 10 minut.
Bułeczki przekrawamy tak, aby został tylko mały ''kapelusik'' na górze, czyli mniej więcej w 2/3 wysokości.Z bułeczek wydrążamy wnętrze i kruszymy, dodajemy do niego śmietankę i masę marcepanową. Miksujemy na głaski krem.Bułeczki nadziewamy masą marcepanową w miejscu zagłębienia. Następne kroki robimy tuż przed podaniem.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym i nadziewamy bułeczki. Posypujemy cukrem pudrem. Aby krem był bardziej trwały, bitą śmietanę można połączyć z żelatyną, inaczej bułeczki należy zjeść w czasie kilku godzin.