Do góry

Desery Przepis na:

Serbska strucla z makiem

Przepis dnia 2021-03-16
Serbska strucla z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 3869

Dodano:

Odsłon: 5487

Serbska strucla z makiem to rodzaj ciasta francuskiego. Warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masła. Następnie całość rozwałkowujemy jak najcieniej. Kroimy na paski o wymiarach naszej foremki. Przekładamy makiem i pieczemy. Pyszne ciasto do kawki i herbaty.

Składniki

  • na 2 sztuki: 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 700 g mąki
  • 100 ml wody ciepłej
  • 150 g oleju
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • mąka
  • olej
  • nadzienie:
  • 400 g mielonego maku
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 200 ml gorącego mleka
  • ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny
  • dodatkowo:
  • 250 g margaryna/ masła
  • 1 jajko
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Serbska strucla z makiem

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru. Zalać cieplym mlekiem i lekko posypać mąką. Nakryć ściereczką na 10- 15 minut, aż rozczyn ruszy. Do drożdży wlać ciepłą wodę i olej. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.

  2. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia.

  3. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować pierwsza kulkę na wielkość talerza. Na grubej tarce zetrzeć masło i posypać wiórkami po placku. Rozwałkować drugą kulkę i nakryć pierwszy placek. Lekko docisnąć. Znowu posypać wiórkami masła. I tak postępować z kolejnymi plackami. Zostawić na 10 minut.

  4. Ciasto rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Pokroić na paski najlepiej na wymiar foremki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć pierwszy pasek ciasta. Posmarować masą makową i nakryć kolejnym paskiem. Czynność powtórzyć. Na foremkę położyć 5- 6 pasków ciasta. Ostatni pasek nie smarujemy makiem, tylko nacinamy ostrym nożem np. na krzyżyk. Tak, aby podczas pieczenia z ciasta wyszło powietrze.

  5. ajko rozbełtać widelcem i posmarować strudel po wierzchu. Zostawić na pół godziny. Strudel wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoto przez około godziny. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń