Do góry

Desery Przepis na:

Serduszka z dżemem

Serduszka z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 446

Dodano:

Odsłon: 263

Ciastka w kształcie serc wprost idealne na miły prezent. :D Są jednocześnie miękkie i kruche po upieczeniu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany ( 18% lub 36%)
  • skórka z cytryny
  • jajko
  • 4 łyżki kwaskowatego, gęstego dżemu (np. porzeczkowego albo malinowego)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę, skórkę z cytryny, żółtko i płynne drożdże z cukrem. Wyrobić ręcznie na jednolite ciasto, rozcierając kawałki masła.
    Ciasto rozwałkować, na podsypanym mąką stole, na dwa (w miarę równe ;)) prostokąty. Na jednym rozsmarować dżem i przykryć drugim. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku, i prostopadle na paski. Każdy pasek naciąć (nie do samego końca) wzdłuż dłuższego boku. Zawijać i zlepiać na dole, tworząc serduszko. Przed pieczeniem posmarować ciastka roztrzepanym białkiem.
    Piec w 180° na środkowej półce piekarnika ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyszło mi 16 słodkich serc, ale ilość i czas pieczenia zależy od wielkości serduszek (ciasteczkowych oczywiście :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń