Do góry

Desery Przepis na:

Serniczki z jabłkami

Serniczki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 3483

Dodano:

Odsłon: 616

Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na zimno.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 50 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 0, 5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku np. Jabłko- Gruszka do nasączenia biszkoptu
  • Warstwa serowa:
  • 4 płatki żelatyny
  • 150 ml soku np. Jabłko- Gruszka
  • 250 g twarogu jak na sernik( może być ser z wiaderka)
  • 50 g cukru
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Polewa na wierzchu:
  • 120 ml soku np. Jabłko- Gruszka
  • 1-2 jabłek
  • sok z pół cytryny
  • * 6 metalowych pierścieni o średnicy 5 cm
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Serniczki z jabłkami

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia ( 20 na 20 cm) wyłożyć papierem. Biszkopt ma być taki duży, żeby później można było wyciąć z niego 6 kółek. Moja forma jest dużo większa, więc wykładam papierem tylko potrzebny mi kawałek.

  2. Biszkopt: jajka wbijam do miski, dosypuję cukier i ucieram mikserem około 5 minut, aż masa będzie biała i kremowa. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i cynamon przesiewam do jajek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przekładam na formę do pieczenia, równomiernie rozsmarowuję i piekę około 10 minut na złoto.

  3. Po upieczeniu ciasto wyjmuję na kratkę, zdejmuję papier i odstawiam do ostygnięcia. Następnie metalowymi pierścieniami wycinam 6 kółek o średnicy 5 cm. I stawiam na talerz, który później będzie pasował na półkę w lodówce ;-) Biszkopt lekko kropię sokiem jabłkowo-gruszkowym.

  4. 4 płatki żelatyny namaczam w zimnej wodzie na 5 minut. Potem je wykręcam. 150 ml soku jabłkowo- gruszkowego podgrzewam i rozpuszczam w nim żelatynę. Chwilę ostudzam i dodaję biały ser i cukier. Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym i dodaję do sera. Wszystko delikatnie mieszam. Teraz najlepiej jest użyć rekawa cukierniczego i masę przełożyć na biszkopt w foremce, równomiernie rozkładając na 6 torcików. Wstawić do lodówki do stężenia na około godzinę.

  5. Jabłka myję i cienko obieram skórkę na 5 mm. Skórkę z jabłek kroję w małą kosteczkę i polewam sokiem z cytryny. Pozostałe jabłko również kroję w kosteczkę i polewam sokiem z cytryny. Zaraz wytłumaczę, dlaczego trzymam je osobno. 2 płatki żelatyny namaczam w zimnej wodzie, wykręcam. 120 ml soku jabłkowo-gruszkowego podgrzewam, rozpuszczam w nim żelatynę. Torciki wyjmuje z lodówki i jeśli mus zastygł, rozkładam na nim jabłka. Najpierw te białe i żeby torciki były kolorowe, na wierzch kładę te czerwone ze skórki. Polewam ostudzonym sokiem z żelatyną i natychmiast wstawiam do lodówki, żeby zastygły( np. na noc).

  6. Gdy torciki zastygną, wyjmuję je z foremek. Długim cienkim nożem przejeżdżam wewnątrz ścianki foremki, żeby dobrze odstały i wyjmuję serniczki podnosząc foremkę do góry. Podaję udekorowane listkiem mięty lub melisy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 stycznia 2018 No masz, serniczek zawsze mnie przyciągnie xD
Myślę, że te pychotki z talerzyka szybko by zniknęły :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 stycznia 2018 No ja na ich urok i smak nie będę obojętna na pewno :)))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń