Do góry

Desery Przepis na:

Serniczki z owocami

Serniczki z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1419

Dodano:

Odsłon: 668

Propozycja na lato – serniczki z owocami w pucharkach. Bez pieczenia, szybko i smacznie :)

Składniki

  • 250 g twarogu (może być z wiaderka)
  • 50 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 ml mleka
  • 2 garście płatków migdałów
  • Dodatkowo:
  • Ulubione owoce (u mnie to 24 wiśnie)
  • 8 herbatników jasnych lub ciemnych
  • Składniki na polewę:
  • 80 g śmietanki 30-36%
  • 1/3 tabliczki czekolady ciemnej
  • 2/3 tabliczki czekolady mlecznej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Serniczki z owocami

Przygotowanie

  1. Masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i rozpuszczam. Twaróg mielę i dodaję do niego jajka, mieszam. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w zimnym mleku.
    Kiedy masło i cukier się rozpuszczą, dodaję po łyżce twarogu z jajkami, cały czas mieszając. Następnie dodaję Mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotuję, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaję 1 garść płatków migdałów i mieszam.

  2. Przygotowuję 4 pucharki. Na dno kruszę ciastko, układam kilka wiśni lub innych owoców, wylewam ¼ masy twarogowej i przykrywam ciastkiem. Tak postępuję z wszystkimi 4 pucharkami. Serniczki odstawiam do wystygnięcia, a następnie przygotowuję polewę czekoladową. Śmietankę doprowadzam do wrzenia, wkruszam czekolady i czekam chwilę, aż się rozpuszczą. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy i rozlewam masę do pucharków. Górę posypuję płatkami migdałów.
    Gotowe serniczki wstawiam do lodówki, najlepsze są po kilku godzinach.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń