Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 1422

Dodano:

Odsłon: 2534

Puszysty i wilgotny sernik z czekoladowo-kajmakowym wykończeniem.

Składniki

  • Twaróg trzykrotnie mielony lub ser homogenizowany naturalny 1 kg
  • Jajko 4 szt.
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
  • Sól
  • Kajmak czekoladowy 1 puszka około 400 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik

Przygotowanie

  1. Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli miksować przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i jasno-kremowa masa.

  2. Dodać budyń w proszku i dokładnie zmiksować.

  3. Dodać ser i miksować do połączenia składników.

  4. Masę serową przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką pszenną tortownicy o średnicy około 22 cm.

  5. Sernik piec przez około 70 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Kiedy wierzch sernika zacznie się przypiekać, grzałkę górną wyłączyć i pozostawić do końca pieczenia tylko grzałkę dolną.

  6. Po upieczeniu brzegi sernika oddzielić nożem od tortownicy i upuścić go z wysokości około 50 cm, aby uwolnić pęcherzyki powietrza co sprawi, że po ostygnięciu nie opadnie za bardzo.

  7. Na ciepłym serniku rozprowadzić kajmak i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń