Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy znudziły ci się klasyczne ciasta, koniecznie przetestuj przepis na sernik baskijski. Ten słynny wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom konkretnych ciast. Klasyczny sernik baskijski nie ma spodu, ale za to jego wierzch jest mocno skarmelizowany. Do tego stopnia, że wiele osób mogłoby go uznać za przypalony. Stąd też jego alternatywna nazwa - sernik palony. Oczywiście nie ma co się obawiać - ciemna wierzchnia warstwa nadaje ciastu ciekawy smak, kryjąc pod spodem idealnie kremowe, rozpływające się w ustach wnętrze. Koniecznie spróbujcie, bo gdy dowiecie się jak zrobić sernik baskijski, na pewno wejdzie on do grona waszych ulubionych przepisów.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38521
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 396
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38521
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 396
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Aby zrobić sernik baskijski bez spodu, rozpocznij od zrobienia masy serowej. W tym celu serek kanapkowy oraz mascarpone zmiksuj razem z dwoma rodzajami cukru oraz solą tak aby powstała gęsta, jednolita masa. Następnie zacznij pojedynczo dodawać jajka, miksując masę na niskich obrotach. Następnie dodaj śmietankę i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Masa serowa będzie rzadka, ale tak powinna być.
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm: wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby był on przedłużeniem ścianek blaszki. Następnie przelej masę na sernik baskijski do formy.
Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz przez 40 minut. W tym czasie wierzch powinien się mocno zrumienić i zbrązowieć. Wnętrze może wciąż się trzęść.
Po upieczeniu, wystudź sernik, a następnie wstaw do lodówki na całą noc, aby się zsiadł. Po tym czasie możesz podawać go gościom.