Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy znudziły ci się klasyczne ciasta, koniecznie przetestuj przepis na sernik baskijski. Ten słynny wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom konkretnych ciast. Klasyczny sernik baskijski nie ma spodu, ale za to jego wierzch jest mocno skarmelizowany. Do tego stopnia, że wiele osób mogłoby go uznać za przypalony. Stąd też jego alternatywna nazwa - sernik palony. Oczywiście nie ma co się obawiać - ciemna wierzchnia warstwa nadaje ciastu ciekawy smak, kryjąc pod spodem idealnie kremowe, rozpływające się w ustach wnętrze. Koniecznie spróbujcie, bo gdy dowiecie się jak zrobić sernik baskijski, na pewno wejdzie on do grona waszych ulubionych przepisów.
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 27
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 88
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 27
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 29
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 27
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 88
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 27
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 29
Składniki
Aby zrobić sernik baskijski bez spodu, rozpocznij od zrobienia masy serowej. W tym celu serek kanapkowy oraz mascarpone zmiksuj razem z dwoma rodzajami cukru oraz solą tak aby powstała gęsta, jednolita masa. Następnie zacznij pojedynczo dodawać jajka, miksując masę na niskich obrotach. Następnie dodaj śmietankę i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Masa serowa będzie rzadka, ale tak powinna być.
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm: wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby był on przedłużeniem ścianek blaszki. Następnie przelej masę na sernik baskijski do formy.
Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz przez 40 minut. W tym czasie wierzch powinien się mocno zrumienić i zbrązowieć. Wnętrze może wciąż się trzęść.
Po upieczeniu, wystudź sernik, a następnie wstaw do lodówki na całą noc, aby się zsiadł. Po tym czasie możesz podawać go gościom.