Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest okres świąteczny i różnego rodzaju ciasta są mile widziane na naszych stołach. Są ciasta typowe dla naszej kuchni ale są takie, które stanowią pewien eksperyment w dobrym tego słowa zanczeniu i oczywiści to już nie jest eksperyment tylko sama pychota tak jak w tym wypadku.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 908
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 908
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek z wszystkich jajek, dodajemy 1 szklankę cukru oraz cukier waniliowy i ucieramy kogel-mogel. Do kogla mogla dodajemy jogurty, olej oraz budynie w proszku. Wszystko mieszamy robotem na wolnych obrotach.
Z białek ubijamy pianę, dosypujemy drugą szklankę cukru i dodajemy do masy jogurtowej bardzo lekko mieszając szpatułką.
Na dnie blachy kładziemy herbatniki i na herbatniki wylewamy masę jogurtową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wstawiamy do niego ciasto na minimum 1 godzinę i 15 minut. Musicie poznać swój piekarnik bo u mnie to wystarczy. Aby upewnić się czy już ciasto jest dobre sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy mokre ciasto zostaje na wbitym patyczku.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.