Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bez spodu z budyniem i kaszą manną

Sernik bez spodu z budyniem i kaszą manną

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3006

Dodano:

Odsłon: 3527

Proponuję dziś przepis na miękki i delikatny sernik bez spodu z budyniem i kaszą manną, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka "President"
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (lub 1 budyń i 1 "Sernix")
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 200 g śmietanki 30%
  • ewentualnie cukier waniliowy i rodzynki
  • 80 g masła (polewa czekoladowa)
  • 4 łyżki cukru (polewa czekoladowa)
  • 1 łyżka kakao (polewa czekoladowa)
  • 1 łyżka mleka lub więcej (polewa czekoladowa)
  • wiórki kokosowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik bez spodu z budyniem i kaszą manną

Przygotowanie

  1. 1. 100 g miękkiego masła ucieramy z 250 g cukru.

    2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy do osobnej miski.

    3. Następnie dodajemy stopniowo ser z wiaderka i dalej miksujemy.

    4. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno.

    5. 200 ml schłodzonej śmietanki 30% ubijamy na sztywno.

    6. Dwa budynie bez cukru lub 1 budyń i 1 "Sernix" wsypujemy stopniowo dalej mieszając.

    7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C. Jeżeli nasz piekarnik nie ma funkcji pary, wtedy do pokrywki naczynia żaroodpornego wlewam gorącą wodę i takie naczynie umieszczam na dnie piekarnika.

    8. Do ciasta dodajemy ubitą śmietanę, a następnie pianę z białek, delikatnie mieszamy.
    Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.

    9. Pieczemy przez około 70-80 minut, na drugiej półce od dołu, z parą wodną, albo z naczyniem z wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy, studzimy sernik w zamkniętym piekarniku i wyciągamy, gdy już wystygnie.
    Oczywiście sernik opadnie, ale pozostanie miękki i delikatny.

    10. Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy wystudzony sernik.

    11. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i chowamy do lodówki na całą noc.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lipca Ooo, serniczek mnie ominął ;) Moje ulubione ciacho, pycha :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń