Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik cytrynowy"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 85
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 85
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Herbatniki kruszę na pył, dodaję margarynę, mieszam. Dno tortownicy wykładam pergaminem i wylepiam masą z herbatników, uklepuję ją. Boki tortownicy smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą.
Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrami na puch, stopniowo dodaję wystudzone masło, ser, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubijam. Na koniec do masy serowej dodaję żurawinę i pianę, delikatnie mieszam.
Przelewam do formy. Piekę 10 min w temp. 200oC (bez termoobiegu), potem w temp. 160oC ok. godziny.
Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Następnie wkładam do lodówki na kilka godz. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
100 min • Porcja 250 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 10-12 porcji
<strong>Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>Źródło: Kobieta i życie