Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy na zimno.

Sernik cytrynowy na zimno.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25529

Dodano:

Odsłon: 1908

Bardzo smaczny sernik z wtopionymi plasterkami cytryny.

Składniki

  • serek waniliowy homogenizowany 1 kg.
  • galaretka cytrynowa 2 opak.
  • galaretka wiśniowa 2 opak.
  • galaretka agrestowa 2 opak.
  • cytryna 1 szt.
  • Herbatniki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik cytrynowy na zimno.

Przygotowanie

  1. Rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe zalewając szklanką wrzącej wody, dokładnie mieszamy, żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej herbatnikami. Wstawiamy do lodówki żeby stężała masa serowa.

  2. W między czasie rozrabiamy 2 wiśniowe galaretki w pół litra wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej.

  3. Układamy warstwę z cienkich plasterków cytryny, bez skórki, i zalewamy kolejną tężejącą galaretką agrestową. Formę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  4. Po tym czasie wykładamy sernik z formy na duży talerz i kroimy w kawałki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 11 marca 2017 Bardzo mi się podoba, prosty i jednocześnie bardzo apetyczny sernik :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń