Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy z polewą białej czekolady.

Sernik cytrynowy z polewą białej czekolady.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23078

Dodano:

Odsłon: 157

Sernik jest o smaku cytrynowym, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie z białej, cytrynowej czekolady.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg lub z wiaderka
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • sok z 1 cytryny
  • masło 20 dag
  • kisiel cytrynowy 2 opakowania
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Polewa z białej czekolady:
  • śmietana 30-36% - 150 ml
  • czekolada biała 180 g (2 tabliczki)
  • starta skórka z 1 cytryny
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sernik cytrynowy z polewą białej czekolady.

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg sok z cytryny i kisiele, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą z białej, cytrynowej czekolady, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

  2. Polewa z białej czekolady:

    Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia, do rozpuszczonej czekolady dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń