Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2563 Ocena: 19437

Dodano:

Odsłon: 877

Wspaniały sernik na święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • Herbatniki kakaowe 20 dag
  • Masło 8 dag
  • Składniki na masę serową:
  • Twaróg sernikowy z wiaderka 1 kg
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 10 dag
  • Cukier 1 szklanka
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki
  • Budyń czekoladowy 2 opakowania
  • Posypka do ciast
  • Składniki na polewę:
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Kakao 3 łyżki
  • Kwaśna śmietana 3 łyżki
  • Margaryna ½ kostki
  • Żelatyna spożywcza 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik czekoladowy

Przygotowanie

  1. Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki na polewę razem zagotować cały czas mieszając. Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody, dodać do polewy i bardzo dokładnie wymieszać. Polewę studzimy i letnią polewamy placek. Polewa jest sprężysta i łatwo się kroi.
    Wykonanie spodu:
    Herbatniki zblędować na proszek. Następnie dodać rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić masę na spód. Gotową masą wylepić dno formy i schłodzić.
    Wykonanie masy serowej:
    Ser ucieramy mikserem, dodajemy, rozbełtane jajka, rozpuszczone masło z cukrem, kakao. Budynie rozrobić w mleku,(obydwa budynie rozpuścić w szklance mleka) dodać do sera razem z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej 2 czekoladami i utrzeć na gładką masę. Gotowy ser wylać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę. Po upieczeniu placek przestudzić, polać przygotowaną polewą i ozdobić posypką do ciast. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taksoofka 16 grudnia 2020 sernik wyszedl pyszny, ale przepis jest niestarannie przygotowany. Np. w skladnikach na polewe sa 3 lyzki kakao a w sposobie wykonania kakao dodaje sie do masy serowej.....
200g herbatnikow to za duzo albo za malo margaryny lub brak jakiegos skladnika, wyszedl sypki proszek mimo dokladnego odmierzenia

poniewaz nie bylo podane w jakiej ilosci mleka nalezy rozmieszac proszek budyniowy, wsypalam go poprostu do masy serowej bez szkody.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taksoofka 15 grudnia 2020 w skladnikach nie ma podenej ilosci mleka, dla niedoswiadczonych (jak ja) to problem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń