Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 4118

Dodano:

Odsłon: 4806

przepis na pyszny sernik czekoladowy na zimno

Składniki

  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 90g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok 100 ml wody
  • 100g mlecznej czekolad
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 750 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik czekoladowy na zimno

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. (jeżeli nie chcemy nie musimy podpiekać , ciastka będą mniej chrupiące).

    Żelatynę rozpuszczamy z zimnej wodzie, gdy będzie napęczniała rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Śmietankę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Na spód z ciastek delikatnie przekładamy masę serową.
    Czekoladowy sernik na zimno, dekorujemy według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń