Do góry

Desery Przepis na:

Sernik delikatny

Sernik delikatny

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4258

Dodano:

Odsłon: 5376

Pyszny, delikatny sernik, w sam raz dla osób, które nie przepadają za przesadnie słodkimi ciastami:) Przy tym wszystkim jest tani i niezwykle prosty w wykonaniu:)

Składniki

  • Na ciasto: 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 białek
  • Ponadto: kilka kostek białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik delikatny

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, żółtka i posiekane masło. Szybko zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt suche i nie chciało się zagnieść (zależy od wielkości żółtek, dlatego lepiej użyć większych jaj) dodajemy odrobinę oleju rzepakowego. Ciasto dzielimy na 2 części. Większą częścią wykładamy wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną blaszkę o wymiarach 25x30 cm. Pozostałą część wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

  2. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka ubijamy na sztywno. Ser ucieramy z cukrem, żółtkami i proszkiem budyniowym przez kilka minut na jednolitą masę. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wlewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Na górę ścieramy pozostałą część ciasta.

  3. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 160 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy przez około 70 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, na górę ścieramy kilka kostek białej czekolady.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń